Kund om Daytripper

Daytripper 8 eller Weektripper

 

Jag  har haft det stora nöjet att  i fyra säsonger segla Daytripper 8 eller Weektripper 8 , som jag hellre skulle vilja kalla den. Det är en unik segelbåt med helt enastående egenskaper.

Upplevelsen då man seglar båten är nästan euforisk för att den är så otroligt lättdriven och snabb och samtidigt så lätthanterlig. Den planar i 10 – 15 knop på slör och halvvind och kryssar också bra. Den seglas enkelt av en man ( kvinna) och passar lika bra en nybörjare som en rutinerad seglare. Med ett segel har man en  härlig runtom sikt och med Code 0 uppe är turbon ilagd. Då seglar man om alla vanliga kölbåtar oavsett storlek. Alltid lika roligt . Det är en härlig känsla att vricka i gång en planing på en våg precis som på en finnjolle. Båten är behagligt styv eftersom 45% av vikten ligger i kölbulben så du sitter alltid bekvämt och avspänt och håller inte på och klättrar omkring för att burka upp den. Båtens skrov är verkligen optimerat vilket också gör att en el-motor på 2hk är helt tillräckligt för den lilla motordrift man nyttjar. Bekvämt med el-drift!

Ocke Mannerfelt som konstruerat båten ska ju ha en stor eloge för den här båtkonstruktionen som är full av designlösningar som innebär ett mycket stort kliv framåt generellt då det gäller segelbåtsdesign för vanliga människor. Det är i alla fall min uppfattning.

Exempelvis båtens stora sittbrunn med välvda ryggstöd. Det gör att man sitter otroligt skönt.  Sittbrunnen är lika stor som på en 40-fotare fast den är 8 m. 6-7 personer får rum.

Designen  är ju vacker med sina låga fribord, som man kan tro medför en blöt segling. Men inte alls , för att fören är utförd med slag som bryter ner bogvågen och det fungerar jättebra.

Dessutom vill jag speciellt framhålla att båten går alldeles utmärkt att bo i. Wasa varvet i Södertälje har försett den med lite inredning, som innebär att man sover i en otroligt skön 2m bred säng. Den har också ett litet inskjutbart pentry för matlagning. Det går därför alldeles förträffligt för två personer att ligga ute en vecka.

Enda nackdelen med den här båten är att det nu känns lite tråkigare att segla med andra båtar .

Hälsningar

Svante Bahrton